Zonder reflexen geen leven en zonder reflexen geen beweging!

Wat zijn reflexen en wat heb je eraan?


Hieronder volgt een uitleg over reflexen en over de ontwikkeling en functie van reflexen. Reflexen zijn de bouwstenen voor verdere ontwikkeling.

Wat zijn (primaire) reflexen?

Een baby heeft nog maar weinig controle over zijn/haar lichaam. Wel wordt het geboren met een aantal automatische bewegingen, zoals zuigen en grijpen: dit zijn voorbeelden van reflexen.
Een reflex is een directe automatische bewegingsreactie op een prikkel, door samentrekking van spieren of klieren. Reflexen gebeuren buiten onze wil om en worden aangestuurd door de hersenstam. Veel reflexen gebeuren zonder dat je het merkt, bijvoorbeeld het vernauwen van je pupillen wanneer je vanuit het donker een verlichte ruimte in stapt. Van sommige reflexen zijn we ons wel bewust en we kunnen er dan ook invloed op uitoefenen. Bijvoorbeeld de terugtrekreflex, die je zelfs kunt onderdrukken wanneer je hem verwacht. Dit is handig wanneer je je bijvoorbeeld brand aan een hete pan, maar deze niet direct laat vallen.

De eerste of primaire reflexen ontstaan en ontwikkelen zich deels al tijdens de zwangerschap. Ze worden ook wel de 'overlevingsreflexen' genoemd en maken beweging mogelijk. De zoek- en zuigreflex zijn bijvoorbeeld van levensbelang voor een baby. Met deze reflexen vindt het via warmte de tepel en gaat hij zuigen. Een andere reflex is de grijpreflex: een baby zal zich automatisch vastgrijpen als je een vinger in zijn handje legt. Ook de schrikreflex heeft een baby direct na de geboorte. Wanneer een baby schrikt zal hij automatisch beide armpjes en beentjes strekken en in de lucht houden, de handjes vaak in en vuist en de teentjes in een krampachtige houding. Deze schrikreactie verdwijnt na een paar maanden en wordt anders wanneer het kind ouder is.

Natuurlijke ontwikkeling van primaire reflexen

De reflexbewegingen helpen bij de ontwikkeling van de zintuigen en de fijne motoriek. Ze zorgen ervoor dat het centrale zenuwstelsel ontwikkeld. De primaire reflexen verdwijnen normaal gesproken gedurende het eerste levensjaar, totaal zijn dit er zo'n 70. In plaats daarvan ontwikkelen de houdingsreflexen (posturale reflexen) zich, deze reflexen zorgen voor meer controle over het lichaam waardoor bijvoorbeeld lopen, praten, schrijven en lezen mogelijk wordt. Als de primaire reflexen niet verdwijnen en ongecontroleerd in het lichaam aanwezig blijven, wordt het bewust uitvoeren en controleren van bewegingen belemmerd. We zeggen dan dat de primaire reflexen niet goed zijn geïntegreerd in het lichaam met alle gevolgen van dien.

Oorzaak van het niet goed integreren van reflexen

Wanneer er problemen zijn tijdens de zwangerschap, geboorte en/of na de geboorte, kunnen reflexen niet goed ontwikkelen en integreren in het lichaam. Er is dan sprake van neuro motorische onrijpheid. De integratie van reflexen kan ook op latere leeftijd als gevolg van een ongeluk, val, ziekte, trauma of ingrijpende gebeurtenis weer hinderlijk teruggedraaid worden.

Maar hoe weet je nu of er nog storende reflexen aanwezig zijn en wat kun je hier dan aan doen? Lees het hier.


Praktijkadres:
Terhornseweg 1
9914 TC Zeerijp
Postadres:
Kalverstraat 12
9987 SN Zijldijk
T: 06-18906191
E: info@praktijksamenwijs.nl
KvK: 57165165